Van 7 tot 18 december vindt in Kopenhagen de beslissende internationale klimaatconferentie plaats. Het is belangrijk dat het niet alleen een zaak blijft van regeringsleiders. De GroenLinks-fractie zal in de statenvergadering van 13 november a.s. een motie indienen om de ernst van de problematiek nog eens bij regering en kabinet onder de aandacht te brengen.

Gevraagd wordt om een extra klimaatbod te doen (een CO2-reductie van 40%, in plaats van 30%) dusdanig dat ‘Kopenhagen’ kan slagen en komende generaties verzekerd zijn van een duurzaam klimaat. Tevens wordt voorgesteld een bedrag van € 200.000,00 beschikbaar te stellen voor energiebesparing in het Abdijcomplex.

In Zeeland werd de ernst van de klimaatproblematiek nog eens duidelijk op het symposium ‘Sterker en duurzamer Zeeland’ in Goes d.d. 14 oktober 2009. Zaak dus om Nederland en de Europese Unie te laten zien dat het menens is met het klimaat. Nederland, ooit klimaatkoploper, moet meer ambitie tonen en zich aansluiten bij Europese koplopers als Duitsland, Denemarken en Zweden. Die landen gaan nu al voor een CO2-reductie van 40%, terwijl het Nederlandse kabinet op 30% inzet en niet eens in de buurt van die doelstelling komt. De Protestantse Kerk Nederland, de Wereldraad van Kerken en de Europese Raad van Kerken onderschrijven de oproep aan rijke landen om tot 40% CO2-reductie te komen in 2020.

De Europese Commissie wil de lidstaten 20% op hun energieverbruik laten besparen. Gesproken wordt over zeven maatregelen om twee miljoen Europese banen te creëren door met name renovatie van bestaande huizen en de rol van energiebedrijven in het efficiënter omgaan met energie. Dit sluit heel mooi aan bij het symposium ‘Sterker en duurzamer Zeeland’.

Het IPO pleit voor erkenning van de rol van provincies en gemeenten bij de aanpak van het klimaatprobleem zodat zij toegang krijgen tot klimaatfondsen. Deze komen voor de langere termijn beschikbaar, onder meer uit de opbrengsten van de Europese Emissiehandel na 2012. Het ligt voor de hand dat ook regionale en lokale overheden een beroep kunnen doen op deze middelen bij de uitvoering van hun klimaatprojecten. In de motie wordt gevraagd gemeentelijke initiatieven desgewenst te coördineren.

In de bijlage de motie met toelichting