Bron: PZC/Jeffrey Kutterink. DEN HAAG - Als de industrie niet op tijd overschakelt van olie op groene grondstoffen, verdwijnt de chemie uit Zeeland. Dat zou een ramp zijn voor de Zeeuwse econo­mie. Dat zei gedeputeerde MartenWier­sma (EZ, Groen­Links) gisterochtend in hotel Des Indes in Den Haag. Hij overhandig­de aan demissionair minister Ger­da Verburg (Natuur, CDA) het rap­port ‘Bio als basis’. Daarin staat dat Zeeland samen met West- Bra­bant en Oost-Vlaanderen de bioba­sed economy van Europa wil wor­den.

De groene grondstoffen eco­nomie gaat veel verder dan alleen het maken van biobrandstoffen. Wiersma: „Het gaat om het bij el­kaar brengen van sectoren die in de huidige economie niet zijn ver­bonden, zoals landbouw en che­mie.”

In het rapport staan meer dan der­tig projecten opgesomd die al in Zeeland draaien. Door betere af­stemming en het ontwikkelen van vernieuwende technologie moet Zeeland leidend worden op het ge­bied van de groene grondstoffen economie.

Er zijn zes speerpun­ten, waaronder: afval van de uien­teelt gebruiken voor productie van kleurstoffen en door nieuwe tech­niek geen 30, maar 40 procent bij­stoken van biomassa in kolencen­trale van EPZ.

Demissionair minister Verburg: "Soms is de relatie met Zeeland wel eens gevoelig, maar deze rela­tie wordt er een met warme gevoe­lens. Het is buitengewoon verstan­dig van Zeeland om te zien waar­mee de provincie in de toekomst haar boterham gaat verdienen. De speerpunten zijn aansprekend. Maar we moeten wel voorkomen dat we met elkaar dingen dubbel doen. Een goede afstemming tus­sen Zeeland, Den Haag en bedrijfs­leven is daarom noodzakelijk.”

 

Het commentaar verderop in deze PZC:

Groene ambitie

Biomassa is waarschijn­lijk de olie van de toe­komst. Daarom steekt de provincie geld in de ontwikkeling van een econo­mie die op groene grondstoffen draait. Het is de bedoeling dat grootschalige bioraffinage hier straks energie, brandstoffen en producten oplevert. Dit vereist samenwerking tussen sectoren die dat niet gewend zijn. Dus is het goed dat de provincie het voortouw neemt. Hierbij houdt men beide voeten stevig op de grond. Zeeland is voorzichtig met geld voor losse projecten die kwetsbaar zijn op de zeer grillige markt voor biomassa en afgeleide producten. Liever werkt de provincie aan bovenre­gionale samenwerking en steunt ze onderzoek op zes kansrijke terreinen. Bovendien mikt Zeeland met dit strijdplan op twee grote andere doelen: verduurzaming van de procesin­dustrie en hergebruik van CO2.

Minister Gerda Verburg toont terecht waardering voor deze ambities. Zij weet er opvallend weinig aan toe te voegen.

In de bijlage een artikel uit de Volkskrant van 17 april 2010: "Zeeland zet landbouw in als energiebron"