Zeeland is zeer geschikt als proefgebied voor hernieuwbare energievoorziening. Groene brandstoffen, wind en zon bieden volgens de voorzitter van het Regieorgaan Energietransitie, Theo Walthie, volop mogelijkheden om te experimenteren met een versnelde overgang naar duurzame energiebronnen.
GroenLinks Zeeland organiseerde op 18 mei jl. een energiedebat met politieke partijen, ondernemers en publiek in Heinkenszand. Walthie liet blijken weinig te zien in kernenergie als tussenstap van fossiele brandstoffen naar onuitputtelijke energiebronnen als wind en zon.
94% Van de elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Een tweede kerncentrale haalt daar maar 5% van af. Nucleaire energieopwekking is alleen interessant voor snelgroeiende economieën als China en India. Van belang is datgene te stimuleren wat we willen; groene vormen van opwekking moeten voorrang krijgen.
Aanleiding voor het debat was het rapport "Nederland krijgt nieuwe energie" van milieu-, energie- en duurzaamheidsgroepen uit CDA, CU, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. Dat duurzame energie zonder subsidie niet rendabel is valt wel mee, aldus een bouwondernemer die in woningen systemen toepast die zich al in zeven jaar terugbetalen.
Conclusie van het debat is dat alle partijen hun betrokkenheid aangeven. GroenLinks neemt het initiatief voor vervolgstappen.