Vanaf juli 2011 mag van minister Schultz van Haegen op de A58 Vlissingen-Bergen op Zoom de hele dag 130km/u worden gereden. GroenLinks Stelde in februari vragen over deze onbegrijpelijke maatregel en volgens GS is er nog geen overleg geweest tussen minister en provincie. Lees de antwoorden op onze vragen
Toelichting
Minister Schultz van Haegen verhoogt als proef op acht trajecten de maximumsnelheid naar 130km/u. Eén van die trajecten is de A58, waarop van juli 2011 130km/u mag worden gereden. Als het meezit levert dit een secondevoordeel op aan reistijd. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PLB) en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) vrezen de gevolgen van deze maatregel. Naast extra geluidoverlast en fijnstof moet gevreesd worden voor meer slachtoffers als gevolg van deze spontane en ondoordachte kabinetsmaatregel.
De vragen van GroenLinks met de antwoorden van GS
Is er over de plotselinge maatregel overleg geweest met de provincie dan wel het ROVZ?
Nee, hierover heeft geen overleg plaatsgevonden. De minister heeft op 11 februari 2011 de Tweede Kamer geïnformeerd over haar voornemen om de maximumsnelheid op de autosnelwegen gefaseerd te verhogen. Bij de keuze voor de proeflocaties voor het experiment heeft het ministerie zich gebaseerd op eigen haalbaarheidsinschattingen. Wel heeft de minister aangekondigd dat zij over de experimenten in overleg zal treden met de decentrale overheden.
Wat is uw oordeel over uw streven het aantal verkeersslachtoffers substantieel te verminderen in relatie tot deze maatregel?
Vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid kunnen vraagtekens worden gezet bij de wenselijkheid van deze maatregel. In het algemeen geldt dat naarmate er harder wordt gereden, de kans op ongevallen toeneemt, evenals de kans op ernstig letsel. De mate waarin verschilt echter per situatie. Massaverschillen tussen botsende partijen bepalen mede de ernst van de afloop. Wat de ongevalkans betreft, geldt dat snelheid een grotere rol speelt in complexe situaties (bijv. wegen binnen de bebouwde kom) dan op minder complexe wegen (bijv. autosnelwegen). In plaats van een permanente snelheidsverhoging zouden wij eerder kiezen voor de invoering van geloofwaardige snelheidslimieten waarbij ingespeeld kan worden op weersomstandigheden en verkeersintensiteit, de zogeheten dynamische snelheden.
De evaluatie van de experimenten moet duidelijkheid geven over de gevolgen van de snelheidsverhoging op de doorstroming, milieuaspecten en de verkeersveiligheid. In haar brief zegt de minister dat zij vasthoudt aan haar doelstelling om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De komende maanden wil zij flankerende maatregelen onderzoeken om eventuele negatieve gevolgen te minimaliseren. Zij denkt daarbij o.a. aan trajectcontrolesystemen. Wij zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten van het evaluatieonderzoek.
Is het opwaarderen van de snelheid naar 130km/u uit oogpunt van verkeersveiligheid verantwoord op een weg met zoveel op- en afritten met in- en uitvoegend vrachtverkeer?
De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat een reeks maatregelen uitgevoerd om de A58 veiliger te maken, waaronder het aanbrengen van doorgetrokken strepen op de hoofdrijbaan ter hoogte van de invoegers, zodat er minder van baan gewisseld kan worden. Door het verhogen van de snelheidslimiet nemen de snelheidsverschillen tussen bestel- en personenverkeer en
vrachtverkeer toe. De maximumsnelheid voor vrachtverkeer blijft immers 80km/u. Dit heeft een negatief effect op de ongevalkans.
Is het nu reeds gevaarlijke deel van de A58 tussen de A4 (vanuit Antwerpen) en Bergen op Zoom berekend op een nog grotere snelheid en acht u dit niet levensgevaarlijk?
Dit wegvak bevindt zich niet op het grondgebied van de provincie Zeeland. Hierover kunnen wij derhalve geen uitspraken doen.
Is de versmalling bij de Vlaketunnel en het Mallard-viaduct geschikt om met 130km/u doorheen te gaan en is dit onderzocht?
Rijkswaterstaat heeft het afgelopen jaar aanpassingen verricht bij het Mallardviaduct en de Vlaketunnel met het doel de verkeersveiligheid te verbeteren bij een maximumsnelheid van 120 km per uur, naar aanleiding van de monitoring verkeersveiligheid. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft het besluit genomen om proefondervindelijk ervaring op te doen met een maximumsnelheid van 130 km/uur. Bij de zorgvuldige voorbereiding is voor het traject A58 geconcludeerd dat er vooralsnog geen belemmeringen zijn. Rijkswaterstaat zal de situatie tijdens de proefneming monitoren en indien nodig maatregelen treffen.
Zijn/worden de gevolgen berekend voor fijnstof en geluidoverlast?
In het kader van de evaluatie van de experimenten zal Rijkswaterstaat onderzoek doen naar de effecten op de doorstroming, luchtkwaliteit, geluidshinder, natuur, klimaat, verkeersveiligheid en
ruimtelijke ordening. Adviesbureau Goudappel Cofeng heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de verhoging van de maximum snelheid maar 130 km/u. Volgens dit onderzoek zou er weinig tot geen effect zijn op de fijnstofconcentratie. Voor geluid zou de snelheidsverhoging naar 130kmIu het effect hebben van 0,8dBA. Het evaluatieonderzoek van Rijkswaterstaat zal echter uitwijzen wat de daadwerkelijke gevolgen van de snelheidsverhoging op de A58 zijn.