Bleker heeft op onnavolgbare wijze getracht de WCT-natuurcompensatie in de plaats te stellen van het ontpolderverdrag met Vlaanderen. Hij heeft hiervoor steun gevraagd van EU en Vlaanderen. Opvallend daarbij was dat de Tweede Kamer toen nog steeds niet was geïnformeerd over de uitkomsten van het Deltares-onderzoek. Leen Harpe stelde vragen. Uit de antwoorden van GS blijkt o.m. dat zij vanuit het oogpunt van bestuurlijke relaties meer vooroverleg met de Provincie Zeeland op prijs hadden gesteld. (lees door)

Toelichting

Staatssecretaris Bleker heeft op onnavolgbare wijze getracht de WCT-natuurcompensatie in de plaats te stellen van het ontpolderverdrag met Vlaanderen. Hij heeft hiervoor steun gevraagd van  EU commissaris Potocnik en Vlaams MP Peeters, aldus de PZC. Opvallend daarbij is dat de Tweede Kamer, ondanks herhaald aandringen, nog steeds niet is geïnformeerd over de uitkomsten van het Deltares-onderzoek. Op onderstaande vragen ontvang ik graag antwoord, indien mogelijk vóór de Statenvergadering van 20 juni a.s.

Gegeputeerde Staten antwoorden op 6 juli 2011:



Vragen

  1. Bent u vooraf geïnformeerd over de actie van Stas Bleker en was u op de hoogte van zijn aanbeveling?

    Er is telefonisch contact geweest met Staatssecretaris Bleker, maar van de precieze formuleringen hebben wij pas op vrijdag 17 juni jl. kennisgenomen.
  2. Mocht die (politiek gevoelige) informatie (in welke hoedanigheid dan ook) bij u bekend zijn geweest waarom is dat dan niet gedeeld met de Staten of desnoods dinsdagavond meegedeeld aan het presidium?

    De portefeuillehouder heeft in Provinciale Staten van 24 juni jl. de gang van zaken geschetst. In de week van 17 juni was er sprake van wisselende informatie. Zo werd begin van de week het agendapunt van de ministerraad gehaald. Dit maakte het niet goed mogelijk tussentijds overleg te voe-ren.
  3. De GroenLinksfractie heeft er al eerder bij u op aangedrongen nu maar zelf het Deltaresrapport openbaar te maken. Wilt u dit gelet op ‘het lekken van de Stas’ alsnog doen?

    Het rapport is inmiddels openbaar gemaakt.
  4. Kunt u uitleggen waarom ± 150 ha natuurcompensatie voor de WCT voldoende alternatief is voor 300 ha Hedwige?

    Staatsecretaris Bleker heeft aangegeven met een volwaardig en wetenschappelijk te verantwoorden alternatief voor de Hedwigepolder te willen komen. De 150 ha zijn gepresenteerd als fase 2 van het alternatief voor de Hedwigepolder.
  5. Bent u met de GroenLinksfractie van mening dat deze gang van zaken jegens de provincie Zeeland procedureel randje onbehoorlijk is?

    Vanuit het oogpunt van bestuurlijke relaties had de provincie Zeeland meer vooroverleg op prijs gesteld.
  6. Wilt u er bij de Stas op aandringen nu eindelijk duidelijkheid te scheppen in de uitvoering van zijn Verdrag met Vlaanderen?

    Het college heeft van meet af aan aangedrongen op helderheid op korte termijn.

    Het Verdrag betreffende de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010 is overigens een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest. Het college deelt de opvatting dat het vinden van het alternatief voor de Hedwigepolder een rijksverantwoordelijkheid is.