Op 8 juli debatteerden de Staten over het Thermphos-rapport van de commissie-Mans en het optreden van de provincie. GroenLinks pleit voor aanpassing van de regelgeving en het aanhaken met een pilot aan Bio Base. Verder pleit GroenLinks voor nog strengere aanpak van het bedrijf, eventueel met sluiting van een deel van het bedrijf. Leen Harpe proeft bij het college 'dat het niet wil handhaven'.

De bijdrage van Leen Harpe aan het debat over Thermphos:



"Het dossier Thermphos is qua inhoud voldoende besproken. Oorzaak en gevolgen zijn bekend. Een weerbarstig dossier met aan een kant het bedrijf en aan de andere kant de regelgeving, in het bijzonder de Wet milieubeheer.

Thermphos staat aan de rand van een nieuw hoofdstuk als het gaat om grondstoffen en doet onderzoek naar alternatieven voor de grondstof fosfaaterts. Fosfaaterts wordt schaarser en dat is nu net de grondstof die fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost nodig heeft. De huidige regelgeving is onvoldoende afgestemd om op praktijkschaal proeven te kunnen nemen met het gebruik van alternatieve grondstoffen. Ik vraag het college bij de minister te bepleiten hier qua wetgeving aandacht aan te besteden. Het juridisch instrumentarium is m.i. onvoldoende hierop afgestemd. Het betreft niet alleen Thermphos, maar een groot aantal bedrijven dat op afzienbare termijn moet omschakelen naar nieuwe grondstoffen / technieken. Wellicht kan dit aangehaakt worden als pilot bij de biobased-economy.

GroenLinks is ronduit ontevreden over de houding van Thermphos naar de omgeving. Aanvankelijk zette de directie van Thermphos hoog in. Een goede informatiebijeenkomst na het verschijnen van het rapport (chapeau!) en veel beloftes. Wij zijn een halfjaar verder, met zes dwangsombeschikkingen binnen een jaar. Het oog voor de omgeving lijkt gewijzigd in een keihard juridisch gevecht met de provincie. Thermphos heeft gekozen voor de juridische confrontatie met als doel… ik weet het niet.

Ik moet helaas constateren dan Thermphos zich op het randje begeeft van wat bestuurlijk en voor de omgeving nog acceptabel is. Mijn vraag is of de gedeputeerde het daar – na zes dwangsombeschikkingen en geen merkbare vooruitgang - mee eens is. Zo ja, wat is de marsroute en kunt u aangeven welk juridisch gevecht er gaande is met het bedrijf?

In de PZC: Provincie houdt Thermphos kort

(http://www.pzc.nl/regio/zeeland/9079820/Provincie-houdt-Thermphos-kort…)

Thermphos voelt zich te streng aangepakt door de provincie. De fosforproducent in Vlissingen-Oost heeft het dagelijks provinciebestuur gevraagd of het niet wat minder kan. Het ant­woord was duidelijk, vertelde gede­puteerde Ben de Reu (PvdA, mi­lieu) gisteren in de Staten: neen.

De verongelijktheid bij Thermp­hos over de manier waarop de pro­vincie de naleving van de milieure­gels controleert en overtredingen bestraft, wordt ingegeven door de constatering dat andere bedrijven minder nadrukkelijk in de gaten worden gehouden. De Reu: "Als er aanleiding voor is, zullen we ook bij andere bedrijven ver­scherpt toezicht toepassen. We zijn het er over eens dat het in de toekomst beter moet." Daarmee vatte hij de opvattin­gen in de Staten over de gang van zaken rond Thermphos handzaam samen.



De Reu wees erop dat in Europese milieueisen wordt uitgegaan van de best beschikbare techniek. "Daar gaan we Thermphos ook aan houden. En als dat een investe­ring vergt van 200 à 300 miljoen euro, zeggen we: nou en? Mocht zo’n investering leiden tot banen­verlies of een dreigend faillisse­ment, dan gaan we eerst praten. En daarna zeggen we: nou en?”