De onderhandelingen tussen staatssecretaris Bleker en de provincies over bezuinigingen op het natuurbeleid zitten na een jaar nog altijd muurvast. Bleker sluit niet uit dat hij met een noodwet komt om de provincies te dwingen en het IPO buitenspel te zetten. Hij wil de verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid bij de provincies leggen. Zij moeten de EU-doelstellingen gaan uitvoeren en daarvoor verantwoordelijk worden. Gaat Zeeland dat betalen? GroenLinks stelde op 15 september jl. vragen en vandaag kwamen de antwoorden van GS.

Toelichting

Als het de provincies niet lukt om met het sterk verkleinde budget de Europees vastgelegde natuurdoelen te halen, draaien zij zelf op voor de eventuele boetes uit Brussel, en niet het Rijk. Dat zei de staatssecretaris zeer onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bleker beloofde in mei nog dat er voor het zomerreces een akkoord zou liggen, nu zegt hij zijn best te gaan doen om er voor 20 oktober uit te zijn. Vervolgens dreigt hij met een noodwet.

Vragen

  1. Staatssecretaris Bleker wil (desnoods via een noodwet) de verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid bij de provincies leggen. Vindt er financiële compensatie plaats via het provinciefonds?

    Op 20 september 2011 is er een onderhandelingsakkoord EHS/ILG tussen IPO en het Rijk gesloten waarin wordt voorgesteld om de provincies grotendeels verantwoordelijk te maken voor het natuurbeleid. Op korte termijn zal het akkoord met een aparte brief ter goedkeuring worden voorgelegd aan Provinciale Staten. Het akkoord omvat ook verschillende financiële afspraken.
  2. Wat is het oordeel van het college dat de staatssecretaris de onderhandelingen probeert af te dwingen middels een noodwet?

    Inmiddels is er een onderhandelingsakkoord. Op dit moment is er geen sprake van een noodwet.
  3. Hoe schat u het risico in dat de provincie Zeeland uiteindelijk verantwoordelijk is en moet gaan betalen voor het niet  behalen van de Europese natuurdoelen?

    In het onderhandelingsakkoord is afgesproken dat het risico in principe voor rekening van het Rijk komt. Slechts indien de provincie nalatig is bij de afgesproken taken, kunnen ze daarop worden aangesproken.

    ("Het rijk is verantwoordelijk voor en door de EU aanspreekbaar op het voldoen aan de internationale verplichtingen, zoals in dit akkoord vastgelegd in de aannames met betrekking tot de omvang van verwerving en inrichting en de kwaliteit van beheer. Uitsluitend wanneer sprake is van nalatigheid van de provincies (…) zal het Rijk de provincies aanspreken op het niet realiseren van de internationale verplichtingen en eventuele consequenties daarvan, die door Europa aan de lidstaat Nederland worden opgelegd, aan de provincies doorvertalen.")
  4. Gaat de 600 ha natuurontwikkeling uit de ontwikkelingsschets daar mogelijk ook onder vallen?

    Nee, in het onderhandelingsakkoord is opgenomen dat het Rijk verantwoordelijk blijft voor de Rijkswateren.
  5. Zo ja, zou dat kunnen betekenen dat de provincie Zeeland uiteindelijk de schadenota krijgt voor het eventueel niet onder getij brengen van de Hedwige?

    Zie antwoord 4.
  6. Zo neen, wat is dan de betekenis van de wet NErpe* in deze?

    Wij zien op dit moment geen relatie met de wet NErpe. Het Rijk is verantwoordelijk voor de natuurherstelopgave voor de Westerschelde. Het college zal vasthouden aan dit uitgangspunt bij een eventuele voortzetting van de regietaak voor het alternatief.
  7. Kan het in dat geval ook zo zijn dat het waterschap Scheldestromen samen met het Rijk (50/50) de kosten van de zeedijk tussen de Prosper- en Hedwigepolder moet gaan betalen?

    Zie antwoord 6. Voorts geldt dat bij het kabinetsbesluit een voorlopige voorziening is opgenomen voor het realiseren van een nieuwe primaire waterkering tussen Prosper- en Hedwigepolder.
  8. In de brief aan de Tweede Kamer d.d. 17 juni 2011 wordt gesteld dat de feitelijke werkzaamheden voor het alternatief Hedwige, fase 1  naar verwachting in 2013 worden gestart. Kunt u meedelen of dit gelet op de benodigde proceduretijd nog haalbaar is?

    Het naar verwachting starten van de feitelijke werkzaamheden voor het alternatief Hedwigepolder in 2013 zou in principe haalbaar kunnen zijn. De timing is afhankelijk van de benodigde voorbereidingstijd van de besluiten en de tijd die gepaard gaat met eventuele beroeps- en bezwarenprocedures.
  9. Kunt u voorts mededeling doen over de resultaten die staatssecretaris Bleker in Vlaanderen en Brussel behaald heeft? Dit mede gezien de mededeling, gisterenmiddag geuit tijdens de Nationale Zeeuwse Oesterpartij, dat ‘Nederland’ Vlaams MP Peeters voortdurend op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Welke ontwikkelingen zijn er te melden?

    Het is aan Staatsecretaris Bleker om mededelingen te doen over het verloop en de inhoud van de overleggen met Vlaanderen en Brussel.

* De Wet NErpe  introduceert een verhaalsrecht op onder andere gemeenten en provincies bij onterecht uitgekeerde EU subsidies en Europese boetes die Brussel aan de Nederlandse staat oplegt als decentrale overheden die Europese regels niet naleven. De wet is in het najaar van 2009 aan de Tweede Kamer aangeboden. Buitendijkse aanleg van laagdynamisch slik op een aantal locaties in de Westerschelde, te weten Appelzak (Nederlands en Vlaams deel), Slikken van Hulst, Ossenisse.