Dit jaar stelt de provincie samen met de partners een nieuw goederenvervoerplan op. Daarvoor is de Kadernotitie Goederenvervoer in Zeeland opgesteld, met mogelijke actielijnen en ambitieniveaus. Op grond van de richting die PS aangeven, wordt een nieuw goederenvervoerplan 2012-2016 uitgewerkt. GroenLinks heeft op zich geen moeite heeft met ambitieniveau 3. Bedenkelijk is wel dat gesteld wordt dat “De kracht van Zeeland ligt in de grote stromen die de havens en daar gevestigde industrie genereren.” Het heeft iets van rupsje nooit genoeg...
Dit jaar stelt de provincie samen met de partners een nieuw goederenvervoerplan op. Eind dit jaar is het huidige actieprogramma afgelopen. Voor de kaderstellende rol van Provinciale Staten is de Kadernotitie Goederenvervoer in Zeeland opgesteld, met mogelijke actielijnen en ambitieniveaus. Op grond van de richting die PS aangeven, wordt een nieuw goederenvervoerplan 2012-2016 uitgewerkt. GS stellen voor te kiezen voor ambitieniveau 3: coördinatie en stimuleren goederenvervoer en logistiek, gericht op de multimodale bereikbaarheid van Zeeland en de logistieke ontwikkeling en positionering van Zeeland. Daarbij wordt met name een coördinerende en stimulerende rol beoogd. Dit ambitieniveau zou het beste passen bij de rol van de provincie, aldus GS.
De reactie van Leen Harpe:
“GL heeft op zich geen moeite heeft met het uitwerken van ambitieniveau 3. Bedenkelijk is wel dat gesteld wordt dat “De kracht van Zeeland ligt in de grote stromen die de havens en daar gevestigde industrie genereren.” Het heeft iets van rupsje nooit genoeg. Bedoelt het college de complete haven van Vlissingen-Oost, zoals ooit verwoord in het MER voor ‘de eerste WCT’? Of willen wij meer in de groenblauwe oase van Zeeland? Ik werd geheel gerustgesteld toen ik las dat het college voorstelt te kiezen voor een duurzaam goederenvervoernetwerk in Zeeland. Bravo, dacht ik.
Maar dat goederenvervoer schept randvoorwaarden voor economische ontwikkelingen (…). En passant wordt verwezen naar het omgevingsplan. Ik neem aan het plan in wording? Wat ik mis bij het begrip economische ontwikkelingen is een verwijzing naar die groenblauwe oase. Deze ontwikkeling staat niet op zich, maar moet geplaatst worden in de totale economische ontwikkeling van Zeeland. In het voorstel wordt dat beperkt tot: 1) Containerisatie in de Zeeuwse havens, met de WCT als speerpunt. 2) De ontwikkeling van de Seine-Scheldeverbinding en het ontstaan van de 'watersnelweg' Rotterdam-Parijs. 3) Door de vestiging van het topinstituut logistiek Dinalog in Breda ontstaat net over de provinciegrens het Nederlandse centrum voor innovatie in de logistiek.
Een paragraaf over ons Nationaal Landschap, ook wel de goedkoopste bouwgrond genoemd wordt node gemist. Jammer dat deze discussie geen onderdeel uitmaakt van de herziening van het omgevingsplan. U zegt wel: “In de beleidsontwikkeling wordt rekening gehouden met de wisselwerking tussen het nieuwe omgevingsplan en nieuw goederenvervoerbeleid.” Waarom dan niet één plan? Overigens al eerder bepleit door GL?
U duikt wederom in de modal split discussie. Zo’n beetje het sprookje van Rood Kapje en de wolf. Een verhaaltje over het goede en het kwade, maar het is en blijft een sprookje. U blijft geloven in containers die er niet zijn en niet komen. Dit alles tevens gebaseerd op het collegeprogramma met daarin: wij volgen Zeeland Seaports. Dat mag dus nooit uitgangspunt van beleid zijn.
Het advies van GL is: richt u op de Kanaalzone en consolideer de ontwikkelingen in het Sloegebied met een beperkte groei in de bestaande haven van Vlissingen-oost.
De wegen. Er zit weer een echt asfaltcollege. Aanpassingen in het wegennet worden bepleit voor een extra afslag van de A58 bij Goes, de N256 Zierikzee-Goes en de N59 Hellegatsplein-Zierikzee. Daarnaast moet er meer per spoor vanuit de haven van Vlissingen richting Brabant. Maar er is nu toch al sprake van geluidsoverlast? Dan maar per schip, maar ook de sluizen hebben een beperkte capaciteit. De oplossing voor een grensoverschrijdend probleem: Een groene New Deal voor het havenbeleid in de Schelde-Rijndelta van Statenfractie GroenLinks Zeeland en Groen! Vlaanderen. In deze visienota reiken groenen elkaar de hand, over de landsgrenzen heen. Nederland en Vlaanderen delen veel problemen (verkeerscongestie, milieuvervuiling en een hoge belasting van de levenskwaliteit), maar zoeken te weinig samen naar oplossingen. In deze visienota formuleren Groen! en GroenLinks een kader voor een economisch, sociaal en ecologisch duurzame ontwikkeling van de havens in de Schelde-Rijndelta. Gaat u met deze nota lobbyen bij Wim van de Donk en Kris Peters; u neemt Hans Smits mee (hij vindt het een uitstekende nota) en ik garandeer u succes. Dat wens ik u ook toe bij de uitwerking van variant 3, als het kan in samenhang met het IOP.”
Hierop dient GroenLinks een motie in (zie bijlage) die uitspreekt dat de Kadernotitie Goederenvervoer een coproductie moet zijn samen met de Herziening Omgevingsplan 2006-2012. De motie werd gesteund door D66 en haalde het niet.
Het Statenvoorstel wordt unaniem aangenomen met als reactie van gedeputeerde Van Beveren dat de Nota Goederenvervoer zo veel mogelijk afgestemd zal worden met de Herziening Omgevingsplan. Wat de A58 betreft: Zeeland wil hierbij betrokken zijn en zal proactief meewerker, aldus Van Beveren.