Omdat de energietak van DELTA op dit moment te weinig oplevert, wil het bedrijf de risico's spreiden door in te zetten op het 'multi utility'-concept. Volgens een werkgroep uit Provinciale Staten moet het risico omlaag, het rendement omhoog en moet de werkgelegenheid in Zeeland gelijk blijven. Dat lukt waarschijnlijk niet zonder het bedrijf anders in te richten. Ook zal een alliantie of fusie met een bij voorkeur Nederlands bedrijf moeten worden onderzocht.
Een werkgroep van Provinciale Staten zet vraagtekens bij de toekomstvisie zoals deze onlangs door energiebedrijf DELTA is gepresenteerd. De provincie is met 50 procent van de aandelen grootaandeelhouder van DELTA NV. De provincie wil vanuit die positie meedenken over de toekomstvisie van het bedrijf.
Een belangrijke reden voor de provincie om een nieuwe aandeelhoudersstrategie te bepalen, vormen de toegenomen risico's bij DELTA. De mislukte avonturen in biodiesel (Biovalue) en zonnecellen (Solland Solar) én het gestrande plan om in Borssele een tweede kerncentrale te bouwen, kostten DELTA ruim 800 miljoen euro. De schuld bedraagt nu 690 miljoen euro en de kasstroom staat onder druk.
In de door DELTA NV opgestelde toekomstvisie kiest het bedrijf zelf ondubbelzinnig voor voortzetting van het 'multi utility'-concept. In de visie van DELTA blijft het bedrijf in de toekomst actief op de drie terreinen waarop het ook nu werkzaam is: energie (productie, handel en levering) en digitale diensten (internet, radio en televisie, telefoon), afval (Indaver) en netwerk (transport van gas, elektriciteit en water).
De provinciale werkgroep, waarin de statenleden Kees Bierens (VVD), Arjan Beekman (CU), Ad Dorst (SGP), Annebeth Evertz (PvdA) en Ger van Unen (SP) zitting hebben, zet voor de lange termijn vraagtekens bij de ‘multi-utility’-strategie van DELTA. De werkgroep heeft daarbij geredeneerd vanuit de drie belangen die de provincie als aandeelhouder heeft: rendement, risico en werkgelegenheid.
Rendement
Gerelateerd aan het eigen vermogen komt het gemiddelde dividend-rendement van DELTA uit tussen de 3,5 en 5 procent. Volgens de werkgroep is dit laag in vergelijking met staatsdeelnemingen (7,5 procent) en beurs-genoteerde ondernemingen (tussen de 11 en 13 procent). De werkgroep wil daarom dat de provincie DELTA voor de toekomst een opdracht voor een rendement van 10 procent meegeeft.
Risico
Volgens de werkgroep zijn de risico's van een geïntegreerd energiebedrijf de laatste jaren toegenomen. Volgens haar moet daar ook de verklaring worden gezocht dat activiteiten van DELTA niet of onvoldoende rendabel waren of zelfs beëindigd moesten worden. De werkgroep wil dan ook dat in de toekomst het risico omlaag gaat.
Werkgelegenheid
Werkgelegenheid vindt de werkgroep een groot publiek belang. De werkgroep kiest daarbij voor continuïteit van werkgelegenheid op langere termijn boven maximale werkgelegenheid op korte termijn. Wel vindt de werkgroep dat de werkgelegenheid in principe gelijk zou moeten blijven. Momenteel werken ongeveer 2.300 Zeeuwen bij DELTA.
Scenario's
De werkgroep schetst een viertal mogelijke scenario's voor DELTA NV, variërend van 'niets doen' tot de verkoop van het volledige bedrijf aan een externe partij. Zonder daarin een keuze te maken, wil de werkgroep dat twee scenario's nader worden verkend, zodat daarin later keuzes kunnen worden gemaakt:
- het opsplitsen van DELTA in een commercieel en een publiek bedrijf, waarbij Delta Netwerkbedrijf (DNWB) plus de afdeling Infra, al dan niet met Evides (water) en kabel in het publieke bedrijf worden ondergebracht;
- het aangaan van een strategische alliantie of fusie, bij voorkeur binnen Nederland.
Eerder heeft DELTA al met het veel grotere Eneco gesprekken gevoerd. Naast de wens van DELTA zelfstandig te blijven zou Eneco vooral belangstelling hebben in de goed renderende onderdelen van DELTA. De vrees zou daardoor bestaan dat Eneco in de toekomst de minder interessante onderdelen zou sluiten, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid.
Het initiatiefvoorstel van de provinciale werkgroep wordt 30 november besproken in de Statencommissie Bestuur, Financien en Welzijn en vervolgens in Provinciale Staten van 14 december 2012.
Foto:
DELTA directie bij rondetafeloverleg in Goes, 26 november 2012
V.l.n.r. Frank Verhagen(CFO), Rob Frohn (CEO) en Mirjam van Zuilen (Hoofd Communicatie en Public Affairs)
In de pers:
Omroep Zeeland: Toekomstvisie Delta roept vraagtekens op
PZC: 'Onderzoek naar alliantie of fusie energiebedrijf Delta nodig'
Zie ook: