De Provincie Zeeland zet in het kader van de kerntaken in op de rol van ontwikkelaar en investeerder. Om op termijn investeringscapaciteit beschikbaar te hebben, wordt o.m. een ombuigingstaakstelling doorgevoerd op de subsidies. Hierover is overleg gevoerd met instellingen en gemeenten. Voorgesteld wordt om met een overgangsregeling een taakstelling van structureel € 4,4 mln. per 2016 in te vullen. Leen Harpe van GroenLinks roept met een motie op de ombuigingstaakstelling deze beleidsperiode niet te voeren.
[N.B. Het Statenvoorstel Invulling Ombuigingstaakstelling is hier te vinden]
De bijdrage van Leen Harpe tijdens de behandeling van dit voorstel in de Statenvergadering van 21 december 2012:
MdV,
Zeeland, een provincie die opvalt door kleinschaligheid. Weinig inwoners, maar veel initiatieven, zeker als het om cultuur gaat. Die Zeeuwse agenda is prachtig en hoera een kerntaak!
Een kerntaak in verval? Ik zet er nog even een vraagteken achter omdat het debat gaande is. De Staten moeten een uitspraak doen over een ombuigingsoperatie van 4.4 miljoen euro. Het is geen bezuiniging, nee het college wil anders. Er wordt van de kerntaak 4.4 miljoen overgeheveld naar ‘asfalt en beton’. Het college wil o.a. meebetalen aan rijkstaken die hier voorlopig niet zullen gebeuren. In de beantwoording op onze vragen over de rijksbezuinigingen op de infrastructuur geeft het college zelf aan dat het levensgevaarlijk is om mee te betalen aan deze taken. Ik citeer uit het antwoord van het college:
“Gelet op de beperkte middelen waarover de provincie Zeeland de beschikking heeft zijn er nauwelijks mogelijkheden mee te betalen aan Rijksinfrastructuur. Bovendien dient de provincie Zeeland deze schaarse financiële middelen uitsluitend in te zetten op de kerntaken. In het recente verleden zijn de provincies gekort op het provinciefonds met als argument dat zij (gemiddeld genomen) substantieel mee betaalden aan niet-kerntaken.”
U heeft voorlopig 6 miljoen euro staan voor het meefinancieren van de afslag Goes A58 (3.6 mln.) en de zeesluis Terneuzen (2.5 mln.). Dat geld zal de komende tijd niet gebruikt worden. Het kabinet verschuift immers budget van infrastructuur naar de sociale agenda! Een goed voorbeeld overigens. Maar er is meer. Tijdens de algemene beschouwing en heb ik verwezen naar het geld in de spouw van het provinciehuis. Wij financieren een NAR-operatie alsof het niks is. Er is geld genoeg, ook om de fiscale boete te betalen.
Er is in dit cijfergeheel dan nog geen duidelijkheid over de frictiekosten. Als ik het goed begrepen heb hebben instellingen in beginsel geen recht op vergoeding van frictiekosten. Pas in 2014 wilt u het rekensommetje maken. De redelijke termijn uit de Awb is in acht genomen. Wordt er vandaag ingestemd met het collegevoorstel, dan zal daarover toch eerst helderheid moeten zijn? Draaien de instellingen op voor de frictiekosten? Ik weet het niet.
Als vervolg op mijn bijdrage in de commissievergadering, zeg ik ook vandaag: deze bezuiniging(!) is volstrekt onverantwoord. Het beschadigt het Zeeuwse DNA.
MdV, hoe kon het zover komen? Welnu, eerder heb ik in deze zaal betoogd dat het college sterk wordt gedomineerd door VVD en SGP. De overmacht van de VVD (zo las ik onlangs in een landelijk dagblad) wordt handig gebruikt of, zo u wilt, gedoogd door de SGP. Zo kan er een kille culturele samenleving ontstaan in Zeeland. Het kostbare Zeeuwse DNA wordt a.h.w. weggeasfalteerd. De verkiezingsprogramma’s van beide partijen lezende is dat in overeenstemming met het coalitieakkoord. Maar is er dan geen weerwoord in het college? Het antwoord is helaas neen. PvdA- en CDA-onderhandelaars kenden of hun verkiezingsprogramma niet of hebben even niet opgelet bij de onderhandelingen. Het resultaat is een boekhoudkundige ingreep en geen beleid.
In een laatste poging de zaak iets bij te stellen, is de schade met 2 mln. beperkt. Ook vandaag wordt er nog flink gepoetst aan het culturele imago middels moties en amendementen van collegepartijen en niet-collegepartijen. Verder hebben zij kennelijk vrede met dit voorstel. Ziehier de kloof in de gedachtenvorming! (SCEZ!)
En zie ook de kloof tussen het collegevoorstel in eerst aanleg en het voorstel nu:
• Terra Maris? Oh sorry, foutje.
• ZMf, doe de helft maar.
• Klaverblad, krijgt meer uitstel.
• Zeeuws Museum, 2 ton wordt € 50.000,-.
Dat duidt op een haastig in elkaar geschoven voorstel, zonder eerst een echte inhoudelijke visie te hebben vastgesteld.
Vraag voor GroenLinks blijft waarom dit voorstel nu moet worden doorgedrukt? Financieel is het niet nodig en het raakt in deze statenperiode slechts een jaar! Althans voor de meeste instellingen. Gelet op de commotie die er was bij de eerste presentatie van het voorstel kan niet ontkend worden dat ook dit voorstel niet het politieke draagvlak heeft wat het behoort te hebben. (Zie de verkiezingsprogramma’s van PvdA en CDA).
Voorzitter, Is GL van mening dat er niets hoeft te veranderen? Geenszins. Ook in de gesubsidieerde sector moet er wel eens wat geschud en geknipt worden. Maar men is daar allang wakker. Druk doende om opnieuw te bepalen wat de kerntaken zijn ten dienste van de kwaliteit van de Zeeuwse samenleving. Daar is structuur voor nodig, structuur die niet door projecten wordt geboden. Ooit hoorde ik hier een gerespecteerd Statenlid, een fractievoorzitter (het was dhr. Kolijn), zeggen dat ‘Voor verandering moet veel hetzelfde blijven’. Geparafraseerd zou ik willen zeggen: voor meer flexibiliteit is wel een structuur nodig.
Ook is het, gelet op onze zorg over de Zeeuwse werkgelegenheid, sterk tegenstrijdig met de motie die wij zojuist hebben aangenomen. Wij willen het kabinet overhalen de justitiële uitholling van Zeeland te stoppen, maar tegelijkertijd sturen wij 150 ambtenaren naar huis. Vandaag kunnen daar nog eens enkele tientallen bijkomen.
Gedeputeerde De Reu had in de commissie nog wel een oplossing. Instellingen kunnen ook projectsubsidies aanvragen. Ik heb even met de gedachte gespeeld een motie in te dienen om ook de GS-salarissen op projectbasis uit te keren. Eens kijken hoe dat voelt.
Voor GroenLinks is dit negatieve voorstel niet nodig, sterker nog: het hoeft financieel gezien niet. Dat hebben wij verwoord in een motie*. Ter ondersteuning van die motie de oproep van dhr. Wiegel afgelopen dinsdag in Moraalridders: “De meerderheid moet rekening houden met de minderheid.” Een wijze uitspraak van een wijs man.
Geachte collega’s, het is aan u om in wijsheid te beslissen. Het borgen van het Zeeuwse cultuur DNA is nu aan U!
*motie: zie bijlage
___________________________________________________________________________________
De reactie van gedeputeerde Van Beveren op de motie van GroenLinks: we moeten bezuinigen, het is nodig wat we doen; we moeten investeringscapaciteit vrijmaken. Wat betreft de frictiekosten: daar zullen we naar kijken. Inzake de rijksinvesteringen t.b.v. infra: over de zeesluis bij Terneuzen is stevig onderhandeld, het Rijk vroeg aanvankelijk een veel grotere bijdrage van de provincie. Over de afslag bij Goes adviseert Van Beveren de heer Harpe zelf naar dat project te kijken - het belang voor Zeeland is enorm.
Gedeputeerde De Reu reageert op de opmerking van GroenLinks dat financiering op projectbasis geen structuur biedt: er zijn instellingen die dat niet willen en het college wil hier één lijn trekken.
GS ontraden de motie van GroenLinks.
___________________________________________________________________________________
Stemming over het Statenvoorstel:
Het geamendeerde** Statenvoorstel krijgt steun van SGP, PvZ, VVD, CDA, PvdA en CU en is daarmee aangenomen. De motie van GroenLinks wordt verworpen - voor deze motie stemden D66, SP en GroenLinks.
** amendementen 7, 8 en 16 werden aangenomen (zie bijlagen)