Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het college van Gedeputeerde Staten door Leen Harpe van de fractie GroenLinks
Onderwerp: Opruimen milieugevaarlijke stoffen terrein Thermphos - 4 februari 2013
Toelichting
Bij brief van28 januari 2013 schrijft Zeeland Seaports aan minister Kamp dat de kosten van het opruimen c.a. (€ 113 mln.) van het Thermphosterrein de opbrengsten zullen overschrijden. Er dreigt een substantieel tekort. Daardoor is het niet uitgesloten dat milieugevaarlijke (radioactieve) stoffen onbeheerd op het terrein achterblijven. ZSP wil de regie van dit probleem overdragen aan 'de overheid'.
Vragen
- In antwoord op onze vragen d.d. 22 november 2012 antwoordde u dat de berichtgeving van RTL Nieuws*) niet in overeenstemming was met de feiten. Zijn de kosten nu wel exact in beeld?
Situatie feb '13: Nee, niet exact. Er is inmiddels een zo nauwkeurig mogelijke inschatting gemaakt en omwille van de onderhandelingen kon dit toen niet bekend gemaakt worden. In een geheime Staten-bijeenkomst in juni 2013 is hierover meer duidelijkheid verschaft. Situatie feb'15: Inmiddels is openbaar bekend dat de omvang ligt tussen € 70 en 90 miljoen.
- Zo ja, klopt dan de conclusie in de brief van ZSP dat: "Radioactieve en andere milieugevaarlijke stoffen onbeheerd op het terrein zullen blijven liggen?
Nee. Er is sinds het faillissement niets onbe-heerd op het terrein blijven liggen en dat is ook voor de toekomst niet aan de orde.
- Hoe verhoudt deze conclusie zich met het gestelde in de Omgevingsvergunning waarin is bepaald dat bij definitieve bedrijfsbeëindiging de installaties, afval-/grondstoffen en eventuele vervuilde grond moeten worden opgeruimd?
Zie bovenstaande, deze conclusie is onjuist.
- Is hierover overleg met de Kernfysische Dienst en, zo ja: wat zijn de bevindingen van de KFD?
Ja, er is overleg met de KFD inzake de Kernenergiewet vergunning. De minister van Economische Zaken is daarvoor het bevoegd gezag; de Kernfysische Dienst is verant-woordelijk voor toezicht en handhaving. Voor de periode na faillissement is een nieuwe, veranderde KEW-vergunning aangevraagd.
- Wilt u de minister van Economische zaken als bevoegd gezag op grond van de Kernenergiewet aanspreken op zijn verplichtingen in deze en de Staten informeren over de voorgestane eindoplossing?
Ja. Helaas is na het mislukken van de groene doorstart (sept '13) het ministerie van EZ afgehaakt in dit traject. Ons college betreurt het zeer dat het Ministerie van EZ hiermee wegloopt voor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, voortvloeiend uit haar taken. Wij hebben ons samen met ZSP tot het uiterste ingespannen om de minister op andere gedachten te brengen, tot nu toe zonder resultaat.
Ja. De Staten hebben een besluit genomen in de (besloten) Statenvergadering van juni 2014, hebben openbaar gedebatteerd in september 2014 en zijn middels een brief geïnformeerd over de bereikte overeenkomst in oktober 2014.
*) RTL Nieuws bericht vanavond dat de rijksoverheid waarschijnlijk de kosten van het opruimen van radio actief materiaal zal moeten betalen."Het is aannemelijk dat het in de laatste instantie de rijksoverheid is die zich de opruiming en daarmee ook de kosten daarvan zal moeten aantrekken. De verwijdering van radioactieve afvalstoffen gaat mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s kosten en de ontmanteling van de fabrieksinstallaties en afvoer van de vervuilde grond een veelvoud daarvan."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media (2013):
PZC 22 mrt.: Provincie wil gemaakte extra kosten Thermphos terug via rechter
PZC 21 mrt.: Wie betaalt schoonmaak Thermphos eigenlijk?
20 maart | DEN HAAG (ANP):
Chemiebedrijven moeten een fonds oprichten voor het schoonmaken van verontreinigd terrein als een van hen failliet gaat. GroenLinks pleit daarvoor, nu bekend is dat het saneren van het terrein van het failliet verklaarde bedrijf Thermphos waarschijnlijk zeker 70 miljoen euro gaat kosten.
De fosforproducent Thermphos uit Vlissingen ging vorig jaar november failliet, nadat het bedrijf in financiële problemen was gekomen door boetes vanwege vervuiling op het terrein. Het is nog niet duidelijk wie de kosten van het schoonmaken moet betalen.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil daarom de chemiesector verplichten een saneringsfonds op te richten, waaruit de kosten van toekomstige ontmantelingen betaald kunnen worden.
Trouw 20 mrt.: GroenLinks wil chemiesector verplichten tot oprichting saneringsfonds
Omroep Zeeland 20 mrt.: 'Zeeland Seaports niet opdraaien voor Thermphos'
PZC 12 febr.: Schuldeisers Thermphos twisten over gebruik gelden uit boedelverkoop
PZC 5 febr.: De Reu is publiekelijk gebakkelei over saneringskosten Thermphos beu