"Het ministerie van EZ heeft een projectplan voor een verkennende studie naar de lange termijn beheeropties voor radioactief afval en verbruikte splijtstoffen opgesteld. Wij horen graag uw mening hierover en uw ideeën daarbij." Aldus de bekendmaking van het ministerie[1] . GroenLinks diende daarop bijgaande zienswijze in en stelde op 14 oktober jl.vragen aan GS, oa of GS het mogelijk achten dat de gehele COVRA-inhoud uiteindelijk in de Zeeuwse bodem zal belanden: "GS kan niet preluderen op toekomstige scenario's. Inzichten en technische mogelijkheden volgen elkaar snel op. Vooralsnog is met de huidige inzichten eindberging in Zeeland op grond van geologische kenmerken niet voor de hand liggend."
Vragen
- Bent u bereid de zienswijze te ondersteunen en zodoende aan de Zeeuwse bevolking duidelijk te maken wat uw standpunt daaromtrent is?
Provinciale Staten van Zeeland hebben op 28 september 2012 door vaststelling van het Omgevingsplan Zeeland 2012 – 2018 zich uitgesproken tegen opslag van radioactief afval in de Zeeuwse ondergrond (paragraaf 3.3.5.). Daarmee is het standpunt van GS en PS duidelijk. Het zorgdragen voor de opslag en de uiteindelijke eindberging van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen is een rijks verantwoordelijkheid en ligt bij het ministerie van EZ.
Het ministerie wil een globale verkennende studie laten uitvoeren in een open proces met diverse betrokken partijen waaronder het IPO. In dat kader is het IPO op dit moment op ambtelijk niveau, en vandaaruit naar bestuurlijk niveau, actief bij dit proces betrokken.
In uw ingediende zienswijze verbindt u de discussie van opslag radioactief afval en verbruikte splijtstoffen met de discussie rond het sluiten van de kerncentrale Borssele (KCB). Wij brengen in herinnering dat verantwoordelijkheden en bevoegdheden rond de KCB ingevolge de Kernenergiewet liggen bij de Rijksoverheid, i.c. de minister van EZ die zich baseert op conclusies en aanbevelingen van de kernfysische dienst.
Hoewel het terugdringen van de hoeveelheid radioactief afval en verbruikte splijtstoffen effect heeft voor de toekomstige omvang van het te bergen afval staat discussie over sluiting van de KCB los van de verkennende (niet kwantitatieve) studie die nu uitgevoerd gaat worden. Het staat u vrij om daar een afwijkende mening op na te houden. - Acht u het mogelijk dat de gehele COVRA-inhoud uiteindelijk in de Zeeuwse bodem zal belanden?
GS kan niet preluderen op toekomstige scenario's. Inzichten en technische mogelijkheden volgen elkaar snel op. Vooralsnog is met de huidige inzichten eindberging in Zeeland op grond van geologische kenmerken niet voor de hand liggend. - Zo ja, bent u dan bereid Zeeland nucleair afvalvrij te verklaren?
Zie antwoord bij vraag 2.
[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2013-28087.html