Op 21 november 2013 en 4 februari jl. stelde GroenLinks vragen over het gebruik van ‘gewasbeschermingsmiddelen’ en de daaraan verbonden risico’s voor agrariërs en omwonenden. Staatssecretaris I&M mevrouw W.J. Mansveld heeft inmiddels gereageerd op het advies van de gezondheidsraad (zie bijlage). Dat was aanleiding voor Leen Harpe om aanvullende vragen te stellen. De antwoorden van GS stellen niet gerust:

Vragen

  1. Heeft u, verwijzend naar vraag 6 van de art. 44-vragen d.d. 4 februari 2014, inmiddels overlegd met de landbouworganisaties en, zo ja: met welk resultaat?

    Dit overleg heeft nog niet plaatsgevonden.
  2. Het kabinet laat onderzoeken of het nu reeds mogelijk is om teeltvrije zones in te voeren. Dat duidt op de ernst van de zaak. Overweegt u om soortgelijke initiatieven te nemen?

    Zie beantwoording vraag 3.
  3. Wilt u het kabinet sowieso moreel gaan steunen om, gelet op het advies van de Gezondheidsraad, reeds nu teeltvrije zones op te nemen in het Activiteitenbesluit of in de regelgeving voor de Ruimtelijke Ordening?

    Wij delen de versie van het kabinet dat de gezondheid van de bevolking zeer serieus te nemen is. Voor de noodzaak van teeltvrije zones is nader onderzoek relevant. Zie verder ook ons antwoord op vraag 3.
  4. Wilt u gemeentebesturen (alsnog) aansporen bestemmingsplannen aan te scherpen en teeltvrije zones in te stellen?

    Dit achten wij op dit moment prematuur.
  5. Kunt u deze en de op 4 februari jl. gestelde vragen tegelijkertijd afdoen?

    Ja.

Bijlage: Advies Gezondheidsraad risico’s gewasbeschermingsmiddelen voor omwonenden

Eerdere vragen: d.d. 22 november 2013 en 4 febr. 2014

............................................................................................................................................

In de media:

19 feb. Omroep Zeeland: Onderzoek naar risico's landbouwgif voor omwonenden

18 feb. NOS: Risico's landbouwgif onderzocht

31 jan.: GroenLinks Zeeland: Meerderheid Staten vóo'r landbouwgif