Leen Harpe stelde op 4 december 2014 vragen over het voornemen van de gemeente Hulst tot het invoeren van belasting over ondergrondse infrastructuur. GS antwoorden o.m. dat "de precariobelasting vooral Evides en DNWB treft. Zij zullen de kosten aan hun klanten doorberekenen via tarieven die voor DNWB door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld worden.
Toelichting
De gemeente Hulst is voornemens gebruik te maken van de mogelijkheid, genoemd in artikel 228 Gemeentewet, een belasting in te voeren op kabels, leidingen, buizen en dergelijke. Het betreffende raadsvoorstel omschrijft dit als volgt: “Onder de naam ‘precariobelasting’ wordt een directe belasting geheven ter zake van het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond waaronder mede begrepen (gemeente-)water (…)” De gemeente genereert daarmee ruim € 8 ton aan nieuwe inkomsten.
Dit is niet alleen van toepassing op DELTA Netwerkbedrijf B.V. (DNWB) en Evides, maar bijvoorbeeld ook voor het waterschap of DOW (mits er leidingen in gemeentegrond zijn). DELTA NV zal de kosten moeten doorberekenen aan ‘de klant’ met alle gevolgen van dien.
Vragen
- Bent u vooraf geïnformeerd over deze beleidswijziging en maken meer Zeeuwse gemeenten van deze mogelijkheid gebruik?
We zijn over het voornemen een precariobelasting in te voeren niet vooraf geïnformeerd. Vier Zeeuwse gemeenten hebben de mogelijkheid van het heffen van precario in verordening en tarieventabel opgenomen. Echter hebben zij dit nooit omgezet in een materiele belastingplicht, m.a.w. zij hebben nooit belastingaanslagen opgelegd voor precariobelasting ondergrondse infrastructuur. Enerzijds komt dat doordat de meeste gemeenten in hun verordening precarioheffing voor leidingen en kabels hebben uitgezonderd. Anderzijds moeten gemeenten die in de verordening geen uitzondering gemaakt hebben voor leidingen en kabels niet altijd precario heffen omdat oude contracten die de gemeenten hebben afgesloten met Delta (toen nog PZEM) het heffen van belasting op ondergrondse infrastructuur uitsluiten.
Het waterschap Scheldestromen heft wel een precariobelasting op buizen, kabels en leidingen. - Hoe past dit voorstel in het plan van aanpak van de Tafel van 15: “één, voor de bewoners herkenbare, overheid in Zeeland”?
Dit voorstel behoort tot de autonomie van de gemeente. Lokale verschillen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de ene gemeente toeristenbelasting, hondenbelasting of precariobelasting heft en een andere gemeente niet. - Was dit niet bij uitstek een onderwerp geweest om met de Tafel van 15 te bespreken?
In deze fase van het proces van de Tafel van 15 ligt het meer voor de hand dit in andere gremia zoals bijv. het portefeuillehoudersoverleg van de VZG te bespreken. - Welke gevolgen kan de kabelbelasting hebben voor Zeelandnet, DNWB en Evides, mede in relatie tot de hoogte van het DELTA-dividend?
De precariobelasting treft vooral Evides en DNWB. Zij zullen de kosten aan hun klanten doorberekenen via tarieven die voor DNWB door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld worden.
De precariobelasting die in 2015 voor het eerst in rekening gebracht wordt aan DNWB, zal door de ACM in de tarieven van 2016 verwerkt worden. De Precariokosten in 2015 worden dus nog niet gedekt door tariefinkomsten waardoor deze kosten ten laste zullen komen van het resultaat van DNWB in 2015. - In hoeverre is een doorbelasting van een mogelijke precariobelasting aan de klanten onderhevig aan de goedkeuring van de externe toezichthouders op bv. de netwerkbedrijven?
De Energiekamer van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op grond van de Elektriciteitswet en de Gaswet de taak om toezicht te houden op de netwerkbedrijven. Netbeheerders moeten jaarlijks hun kosten rapporteren aan de ACM, waarna de ACM de tarieven vaststelt. De verwerking van de kosten - waaronder de precariobelasting - in de tarieven van DNWB gebeurt dus niet door DNWB zelf, maar door de ACM. Er is geen externe toezichthouder die een mogelijke doorbelasting door de waterbedrijven toetst. - Hulst omschrijft de kabelbelasting als een goede mogelijkheid om toekomstige gaten in de begroting te dichten. Hoe verhoudt zich dit tot het goedkeuringsbeleid
van de provincie?
De Gemeentewet maakt het heffen van een precariobelasting mogelijk. Het vaststellen van een precarioverordening is niet aan de goedkeuring van de provincie onderworpen. - De belasting wordt ingevoerd vanwege teruglopende inkomsten uit het gemeentefonds en dividenduitkeringen van DELTA. Wat is uw oordeel over het feit dat burgers en bedrijven de rekening in deze gepresenteerd krijgen?
Niet het feit dat burgers en bedrijven de rekening krijgen maar juist het punt van de doorbelasting aan klanten die niet woonachtig zijn in de heffende gemeenten is de aanleiding geweest om nieuwe wetgeving op te stellen. De Minister heeft toegezegd de Tweede Kamer in het najaar van 2014 over het wetsvoorstel afschaffing precario van nutsbedrijven in te lichten, inclusief zijn
bevindingen met betrekking tot de alternatieven. Er wordt dan ook besloten of het wetsvoorstel in zijn huidige vorm wordt ingediend.
[i] http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2014-12-03/777038/kabelbelasting-hul…
In de pers:
PZC: Meerderheid in raad Hulst voor belasting op kabels
Omroep Zeeland: GL wil opheldering over kabelbelasting Hulst