PS en de betrokken gemeenteraden hebben eind 2014 de aandeelhoudersstrategie Zeeland Seaports (ZSP) vastgesteld. In het voorliggende Strategisch Master Plan:

* vindt uitwerking plaats van de Aandeelhouderstrategie ZSP;* worden de hoofdlijnen van het beleid van ZSP voor de komende jaren vastgelegd. Daarbij worden de te bereiken doelen in 2022 benoemd. Lees hier het Statenvoorstel en de inbreng van GroenLinks:

 

 

Een masterplan met een mastertitel: Winning Combinations. Maar dan wel met elementen van het spel Mastermind. Want je moet goed lezen en zoeken wil je de winnende combinaties helder krijgen.

GroenLinks heeft altijd kansen gezien voor de Zeeuwse havens. Vooral als die zich richten op samenwerking en de toekomst. Dus geen WCT meer – staat er gelukkig ook niet zo concreet in, al blijft containerisering een punt van aandacht – maar investeren t.b.v. de vergroening van de economie. Zeeland als portaal van de biobased industry, hergebruik van afval en grondstoffen, circulaire economie etc. Prima wat GroenLinks betreft. En ook de offshore biedt kansen, als we ons richten op het bouwen van windturbines op zee. En wat zou het mooi zijn als wij – al of niet met Europese subsidies – het voor elkaar krijgen om het industriegebied rond de de Kanaalzone en de haven van Terneuzen helemaal te laten draaien op duurzame energie. De eerste in Europa, het kan echt.

Waar dan de onduidelijkheden zitten voor GroenLinks in dit stuk? Op twee fronten.

Allereerst: Hoe zit het nou precies met die samenwerking? Wordt die nu ingezet voor alleen de Zeeuwse havens, of ook – zoals in de Scheldemondraad is bepleit – met Gent, Brugge en Zeebrugge? Of gaat die nog een stapje verder en stemmen we ook af op samenwerken met Antwerpen en Rotterdam om te voorkomen dat grote Chinese schepen naar elders uitwijken? Voor GroenLinks wordt dit niet duidelijk uit het stuk en geldt heel duidelijk dat elke vorm van samenwerken niet mag leiden tot nog meer uitdieping van de Westerschelde! Ook de nieuwe sluizen in Terneuzen worden gebouwd op de huidige diepte, en dat is meer dan diep genoeg.

De begeleidende brief van GS en het Masterplan zijn hierin niet eensluidend.

Vraag: Kunnen GS uiteenzetten wat precies met wie beoogd wordt om samen te werken? En kunnen GS, al of niet namens ZSP, bevestigen dat er van Belgische kant ook niet wordt aangedrongen op verdere verdieping vd Westerschelde?

Ten tweede: waaruit bestaat die vermeende financiële kwetsbaarheid van ZSP? Uit concurrentie-overweging, of juist vanwege verplichtingen aan partners/aandeelhouders?

Vraag: Kunnen GS nog eens kort samenvatten waaruit de financiële risico’s bestaan en wat de twee scenario’s – het nulscenario en het MP-scenario – inhouden om de financiële positie van ZSP weer te versterken, met name ook wat daarvan de effecten zijn voor ons als aandeelhouder?

Tot slot, voorzitter. Uit een reportage van Omroep Zeeland van afgelopen vrijdag is me helder geworden dat ook deze in zwaar weer verkerende onderneming er geen enkele moeite mee heeft haar dure interim-directeur voor langere tijd vast te leggen tegen een salaris dik boven de ‘Balkenendenorm’. € 230.000 euro per jaar, als ik het goed heb. Voor GroenLinks niet te geloven, als we het vergelijken met andere havens, waar beuidend minder wordt betaald.

Vragen: Bent u als GS hiervan op de hoogte? Zo ja, sinds wanneer wist u dit? Waarom heeft u PS (nog) niet ingelicht? Wat gaat u hier als aandeelhouders tegen doen? Of bent u wel akkoord met dit voornemen? Kunnen wij als PS hier nog invloed op uitoefenen?

 

In de media:

PZC: Deel Zeeuwse Staten hekelt salaris dat topman Zeeland Seaports straks krijgt