Op 1 juni 2018 bracht de commissie Economie van Provinciale Staten een werkbezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Een indrukwekkend museum. Hieronder kunt u meer lezen over het museum en ons bezoek.
Op vrijdag 1 juni 2018 bracht de Commissie Economie van Provinciale Staten Zeeland een werkbezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het museum toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kees en Stef Traas (vader en zoon) zijn de bevlogen, enthousiaste en kundige oprichter, cq. directeur van dit museum. Kees verzamelde vanaf zijn jeugd alles wat los en vast zat en verband hield met de Tweede Wereldoorlog in onze provincie. Toen hij meer dan een zolder vol had vroeg hij aan zijn kinderen (waaronder Stef) wat daarmee te doen. Samen met 140 vrijwilligers (van alle leeftijden) runnen ze inmiddels dit museum, wat vooral gericht is op de bevrijding van Zeeland, maar natuurlijk ook de totale oorlogsperiode daarin meeneemt.
Beiden kunnen zeer boeiend en kundig vertellen over deze periode zo bleek. In het museum zijn veel originele stukken te vinden (vaak giften van individuele burgers) waar een verhaal aan vastzit. En die verhalen vertelden ze met verve. Over hoe iemand hen toevertrouwde wat er onder de dakpannen van een oud huis gevonden was. Over hoe Marokkaanse stokken in de Zeeuwse geschiedenis verzeild raken. Of wat een Zeeuws meisje van onder haar rok fotografeerde van de Duitsers. Stuk voor stuk inspirerende verhalen.
Naast de bevrijding van Zeeland in zijn totaliteit, staat vooral De Slag om de Schelde centraal. Erkenning voor het belang van deze slag is een doel van het museum. De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Daarnaast besteedt het museum ook aandacht aan het Bataljon Zeeland. Dit bestond grotendeels uit oorlogsvrijwilligers die na de bevrijding van Zeeland wilden meevechten voor de bevrijding van Nederland en West-Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bataljon uitgezonden naar Nederlands-Indië.
Zowel binnen als buiten is veel te zien. Vanaf 2017 kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het nieuwe 3 hectare grote Bevrijdingspark Zeeland. Het Park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. In het park is de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd. Deze noodkerk werd, na het vernietigen van de oorspronkelijke kerk door een bombardement, geconstrueerd uit zogenaamde nissenhutten. Een tweede uniek element is het Stiltebos, een plek waar ruimte is voor bezinning en reflectie. Verder is het Bevrijdingspark ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, een Shermantank et cetera. De noodkerk van Ellewoutsdijk is steen voor steen nagebouwd (de originele spanten zijn gebruikt).
De uitbreidingsplannen die er zijn, geven ook de Four Freedom Awards een voorname plaats in het museum. Daar is de connectie met Zeeland – de tweejaarlijkse uitreiking van de awards – nog eens sterk aanwezig.
En als je de uitbreidingsplannen ziet, besef je pas echt waar de heren Traas zich voor inspannen. Onze vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. De film die vertoond werd bij de start van de rondleiding was indrukwekkend. Mensen die de oorlog en bevrijding meegemaakt hadden vertellen over hun belevenissen. Verhalen die verteld moeten blijven worden door de mensen die het zelf meegemaakt hebben. Dat spreekt aan, die verhalen moeten doorgegeven worden. Al was het maar om het verleden met het heden en de toekomst te verbinden! De fractie van GroenLinks was en is het daar helemaal mee eens.