Tijdens de Statenvergadering van 7 december werd gesproken over de Fast Ferry. Hieronder kunt u lezen wat ons statenlid Gerwi Temmink daarover ingebracht heeft.

 Voorzitter,

“Schipper mag ik overvaren, ja of nee?” U herkent dit liedje vast nog wel uit uw schooltijd en ik veronderstel alle collega’s met u. In het hoogseizoen zou een koor van zo’n 400 man/vrouw per uur de dienstdoende schipper willen laten horen dat ie niet voor niets vaart, terwijl in de grauwe wintermaanden op een verlaten uur een enkele student of forens als solist diezelfde oversteekwens houdt. Het nut van de ferry moge duidelijk zijn. GroenLinks heeft dat altijd betoogd zoals daarnet nog is aangehaald door de SP.

“Moet ik dan nog geld betalen, ja of nee?” Die vraag hoeft niet gesteld te worden, want de nieuwe tarieven zijn al vastgesteld. Conform de wens van PS om in ieder geval van de toeristen wat meer te vragen opdat het tekort van dit openbaar vervoermiddel niet nog verder in een razend tempo oploopt. GroenLinks kan zich daar in vinden.

“Hoe dan?” is hier ook geen vraag meer. Tot 2024 gewoon elk uur een afvaart en in het hoogseizoen 2x per uur. Met de huidige boten. In 2021 zal een onderzoek gestart worden naar een nieuwe situatie en om te bekijken of er wellicht tegen die tijd weer een marktpartij te vinden is, die ook voor nieuwe boten wil gaan na 2024. GroenLinks onderschrijft daarbij de aanbevelingen van de Rekenkamer en gaat dus akkoord met voorstel en de nieuwe prijzen.

Het enige punt waarover wij nu vragen hebben betreft het voornemen te onderzoeken of de organisatie rond de Westerschelde Ferry op kan gaan in die van de Westerschelde Tunnel. Allebei voor de oversteek van de Westerschelde. En het (b)lijkt efficiënter. Maar GroenLinks heeft daarbij toch wel wat vragen:

VRAGEN past dit wel binnen de regelgeving rond de Tunnelwet en andere gemaakte afspraken?

Volgens GroenLinks dienen winsten uit de tunnel naar de bestemmingsreserve voor het onderhoud van de tunnels te gaan (waardoor de WST wellicht t.z.t. eerder tolvrij kan worden)? Wat moet de directie dan beslissen als er een tekort dreigt voor onderhoud aan de ferry bijvoorbeeld?

En stel dat er een marktpartij te vinden is voor de ferry, dan is het toch makkelijker als er kan worden aanbesteed op een onafhankelijke organisatie?

Wanneer zou inéénvlechten van de organisaties aan de orde zijn?

Mogen tunnelgebruikers wel betalen voor de ferry?

GS antwoordde dat het om een onderzoek zal gaan. Niet meer, niet minder. Wel intentie om meer samen te werken, kennis en kunde te delen, maar systemen (geldstromen dus) zullen altijd gescheiden blijven. Het wordt geen fusie.

GroenLinks heeft aangegeven dit proces aandachtig te blijven volgen.

 

Hier leest u een artikel wat door de PZC  en Omroep Zeeland  gepubliceerd werd.