Op 15 maart mag u stemmen. Betaalbaar wonen is voor mij een belangrijk onderwerp.

Tijdens mijn studententijd was het moeilijk om een kamer te vinden in Rotterdam. Tijdelijk mocht ik in een kamer wonen in een groot huis. Boven mij woonde een gezin. Vader, moeder en 2 jonge kinderen. Zij hadden een kleine zitkamer, één slaapkamer, een keuken en een douche met toilet. Zij moesten hoge trappen af om buiten te komen. Iedere dag moesten ze allerlei spullen de trappen op en af sjouwen: wandelwagen, fietsje, boodschappen. Vanwege de drukke straat konden de kinderen niet buiten spelen. Zij hadden geen geld om een ander huis te huren. Hoe anders was het in Zierikzee, Koudekerke en Middelburg waar ik als kind woonde. Daar was volop ruimte om buiten te spelen. De omgeving was veilig. De meeste kinderen woonden in een huis met een tuin.

Wonen in Zeeland in de huidige tijd. Het is in Zeeland voor steeds meer mensen een probleem om een huis te vinden. Huren of kopen, betaalbaar wonen is een probleem. In de sociale huursector is er te weinig aanbod. Jonge starters hebben vaak een probleem als ze een huis willen kopen. Velen hebben een studieschuld. Of de vraagprijs is te hoog voor een beginnerssalaris.

Graag wil ik me inzetten voor betaalbaar wonen in Zeeland. We gaan de komende jaren in Zeeland 16.000 woningen bouwen. Het is belangrijk dat er in steden en dorpen sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Dat er betaalbare staterswoningen worden gebouwd. Dat gezinnen met jonge kinderen een huis kunnen vinden zodat kinderen veilig en gezond op kunnen groeien. Ook moeten mensen het verduurzamen van hun huis kunnen betalen met goede isolatie. 

Ik wil me inzetten voor jonge mensen in Zeeland. Voor goed onderwijs, sport en cultuur betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, goed openbaar vervoer en behoud van natuur. Samen met gemeenten en Waterschap kunnen we in Zeeland de uitdagingen op gebied van klimaatveranderingen, schone lucht en water aan. We werken samen aan een groen en duurzaam Zeeland. 

Dat is waar Groen Links-PvdA voor staat. Gaat u vooral stemmen op 15 maart. Ik sta op plaats 9. Marga de Brauwer.