GroenLinks is positief dat DELTA de huidige kolencentrale wil ombouwen naar een volledig op biomassa draaiende centrale. Toch waarschuwt GroenLinks voor een al te groot enthousiasme, er moet namelijk nog het nodige onderzocht worden. Eind juni stuurde GroenLinks daarom een brief aan directie en RvC van DELTA; vandaag ontvingen we van DELTA een antwoord op deze brief [zie bijlagen].

GroenLinks is positief over het initiatief dat DELTA heeft genomen om de huidige kolencentrale om te bouwen naar een volledig op biomassa draaiende centrale. De goede weg is ingeslagen! Maar GroenLinks waarschuwt ook voor een al te groot enthousiasme. Er moet naar de mening van GroenLinks nog het nodige onderzocht worden. Dat staat verwoord in een brief die GroenLinks gestuurd heeft aan directie en Raad van Commissarissen  van DELTA nv.

DELTA N.V.

t.a.v. directie en Raad van Commissarissen

Postbus 5048

4330 KA  Middelburg



Middelburg, 27 juni 2012                         Betreft: biomassacentrale



Geachte heer / mevrouw,

Het zal u niet verbazen dat de Statenfractie van GroenLinks ieder initiatief dat een meer duurzame energievoorziening dichterbij brengt op een positieve manier benadert. Dat doen wij ook bij uw initiatief om de huidige kolencentrale om te bouwen naar een volledig op biomassa draaiende centrale.

Dat GroenLinks zich desondanks met deze brief tot u richt heeft er enerzijds mee te maken dat uw bedrijf – zo bleek bij het voorbereidingstraject van andere projecten - sterk aan draagvlak in de Zeeuwse samenleving hecht. Tegelijkertijd vragen wij uw aandacht voor een aantal aspecten dat ons interesseert.

Natuurlijk zijn wij met u van mening dat de energievoorziening moet worden verduurzaamd en dat ook het beeld van DELTA definitief op duurzaamheid moet worden gericht.  Ons is bekend dat aandeelhouders de tijd nemen om hun visie te geven op het beleid van DELTA. Onze vraag is dan ook of dit beleidsvoornemen vooruitloopt op de nieuwe DELTA–strategie, of staat deze beslissing los van de strategie?

In hoeverre sluit uw initiatief aan bij de biobased economy?

Immers, de inzet van de provincie Zeeland / Biobased Delta richt zich op een hoger niveau in de waardeketen: inzet op grondstoffen voor de chemie en biobased materials. Juist het belang van duurzame energievoorziening én vergroening van de economie dwingt ons tot het uiterst zorgvuldig omgaan met groene grondstoffen. Of dat bij een verbranding met een rendement van pakweg 50% het meest voor de hand ligt, is de vraag.

Hoe is de certificering van de biomassa geregeld?

Juist in internationale markten is betrouwbare certificering belangrijk. Ook in de exporterende landen is  de zorg voor bv bodemvruchtbaarheid en verstoring van thuismarkten van belang. In dit verband is het werk de commissie uit het Europees Parlement  onder leiding van mevr. Dorette Corbey interessant

Subsidie afhankelijkheid

Voor het door u beoogde project is een significante hoeveelheid overheidsgeld nodig. Eerdere duurzaamheidsprojecten van DELTA maakten kennis met het sterk wisselende subsidiebeleid van de Rijksoverheid. Is dat geen niet te onderschatten risico?

In dit verband wijzen wij op de analyse van mevr. Clara van der Elst van de Rabobank die de werking van de huidige SDE-regeling bekritiseert.

Effectieve aanpak energietransitie

U stelt dat deze investering 88 windparken vervangt. Welke omvang die windparken hebben, is ons niet duidelijk. Uit ons bekende kengetallen blijkt dat voor het vervangen van de 426 MW van de kolencentrale (aangenomen 8.000 vollast-uren) er 1.136 MW aan windturbines nodig is. Daar staat tegenover dat windmolens een economische levensduur hebben van ongeveer 20 jaar. De kosten kunnen dus ook over een langere tijd worden berekend.

Eén ding weten we zeker: de brandstofkosten van windturbines stijgen niet (de wind is van ons allemaal), terwijl er op de biomassamarkt schaarste kan optreden, met hogere prijzen als gevolg.

In de eerder gememoreerde analyse van de Rabobank worden de nodige vraagtekens gezet bij de duurzaamheid én het businessmodel .

Voor € 1,2 miljard zijn er misschien meer mogelijkheden om verduurzaming van de energievoorziening én goede businesscases te verbinden. Wind op land, wind op zee – er is een consortium van Zeeuwse bedrijven doende zoals u weet - en zonnestroom zijn voor Zeeland aantrekkelijke opties. Deze tak van sport kent een prijsontwikkeling die steeds minder (in het geval van wind) en zelfs zonder subsidies (zonnestroom) lonend is.

Wij meenden er goed aan te doen deze bijdrage te leveren in het maatschappelijk debat over verduurzaming van de energievoorziening, juist omdat we met u van mening zijn dat dat noodzakelijk en onvermijdelijk is.

Hoogachtend,



Statenfractie GroenLinks

Leen Harpe, fractievoorzitter

p/a Scholeksterstraat 76

4332 CC  Middelburg



N.B. Een kopie van deze brief is verzonden aan de leden van de commissie BFW.

_______________________________________________

Bijgevoegd het antwoord van DELTA, met bijlage