Landelijk is een akkoord voor schone lucht bereikt. Daar is GroenLinks erg blij mee. Vrijdag 6 november 2020 stond de uitwerking hiervan voor Zeeland op de agenda. GroenLinks ziet dit als een mooie eerste aanzet, maar zet eveneens in op meer ambities. Reeds eerder kwamen uit onze koker voorstellen als een verbod op varend ontgassen. En meer voedselbossen. Het voorstel om overal bomen te mogen planten om fijnstof af te vangen werd nu aangenomen. Redenen genoeg om voor dit voorstel te stemmen. Zie hieronder de volledige bijdrage van Gerwi Temmink namens de fractie van GroenLinks.
Voorzitter,
“SLA je slag.” Het stemt de fractie van GroenLinks tot tevredenheid dat de eerste concrete slagen gemaakt worden bij de uitvoering van het SLA (Schone Lucht Akkoord). Dat is mooi, maar van GroenLinks mogen de ambities nog wel wat verder gaan.
VRAAG: Kan GS aangeven of het hierbij blijft of dat de ambities en uitvoeringen bij de Zeeuwse vertaling van het SLA verder reiken? Hoe wordt PS hierbij betrokken?
Hierop volgde niet direct een reactie vanuit GS. Eerst maar eens zien dat dit gerealiseerd wordt. Genoeg vragen over o.a. de medefinanciering vanuit gemeenten bijvoorbeeld.
Dwarsverbanden met andere grote opgaven als de energietransitie en de klimaatadaptie liggen voor de hand. Ook dan zullen we blijven pleiten voor ver(der)gaande concretiseringen. Juist omdat GroenLinks de afgelopen jaren al een aantal concrete voorstellen heeft gedaan hierover nog een paar vragen/opmerkingen.
VRAAG: Kan GS aangeven hoe het thans staat met de handhaving op het provinciale verbod van ontgassen? En met de komst van een ontgassingsinstallatie in Zeeland?
Reactie GS: provinciaal verbod is inderdaad op initiatief GroenLinks vastgesteld. Hij zegde toe later te komen met hoe het zit met de handhaving hierop. Probleem was en is dat het speelveld overal gelijk dient te zijn. Daarvoor EU-wetgeving nodig, die inmiddels door veel landen is goedgekeurd. Maar o.a. pas eind 2021 verwacht wordt in Frankrijk en België.
Ander voorbeeld van zo’n dwarsverband wordt genoemd: duurzame landbouw. Zeker vormen daarvan met aandacht voor een betere bodemstructuur, waterhuishouding en biodiversiteit plus minder stank verdienen kansen. Zo blijkt er grote belangstelling te zijn voor het initiatief van GroenLinks rond (rendabele) voedselbossen. Nu nog volop in onderzoek door de provincie, maar ik kom hier zeker op terug.
Voor dit moment kunnen wij instemmen met de brief van PS met nadere wensen m.b.t. SLA.
Nog 2 vragen tot slot voorzitter:
VRAAG: uit bijlage 1 blijkt dat er materiaal beschikbaar is voor provincies om actief voorlichting te geven over de gezondheidseffecten van houtstook, o.a. voor op de website.
Kan GS toezeggen hier z.s.m. alsnog werk van te maken?
Reactie GS: website zou aangepast worden, voor de rest vooral kwestie voor gemeenten.
VRAAG: tot slot is er het thema bewustwording. De provincie dient hierbij aan te geven hoe burgers hierbij te betrekken. Heeft GS al een idee hoe zij dit wil gaan doen? En zo kan zij toezeggen hier z.s.m. mee te starten in samenspraak met PS?
Hierop heeft GS niet gereageerd.