De kerncentrale ligt tot eind april stil voor het uitvoeren van een servicebeurt; een deel vd reactorbrandstof wordt vervangen. Desondanks is er geen probleem met de stroomvoorziening in Zeeland en daarbuiten! Mede gelet op de onzekerheden (en de discussie) na de ramp in Japan, is dit een unieke kans de centrale gedurende langere tijd stil te leggen en het nodige onderzoek te doen (stresstest). GroenLinks stelt daarom vragen aan GS.
Toelichting
De kerncentrale ligt tot eind april stil voor het uitvoeren van een servicebeurt. Een deel van de reactorbrandstof wordt vervangen. Desondanks is er geen probleem met de stroomvoorziening in Zeeland en daarbuiten! Sterker nog: ondanks het feit dat niet eerder in Nederland zoveel energie is verbruikt als vorig jaar, leverden kerncentrales, net als de jaren daarvoor, minder dan twee procent van de energieconsumptie. Voor zover dat niet uit Borssele kwam, was het afkomstig van Franse kerncentrales. Dat bewijst nog eens dat in elk geval deze kerncentrale niet noodzakelijk is.
Mede gelet op de onzekerheden (en de discussie) die zijn ontstaan na de ramp in Japan is dit een unieke kans de centrale gedurende langere tijd stil te leggen en het nodige onderzoek te doen (stresstest).
Vragen
- Bent u met ons van mening dat de stroomvoorziening in Nederland ook zonder kerncentrale optimaal kan blijven functioneren, zoals blijkt uit gegevens van het CBS?
- Kunt u bij EPZ bevorderen c.q. bepleiten dat de centrale - hangende het voornemen om een stresstest uit te voeren – buiten bedrijf blijft tot het moment dat de uitkomsten van de stresstest volstrekt duidelijk zijn?
- Wilt u hier ook het voorgenomen gebruik door de KCB van MOX fuel* bij betrekken?
- Is het gebruik van MOX fuel - hetgeen plutonium bevat - niet een extra en wellicht belangrijkste reden om de centrale hangende het onderzoek (voorlopig) dicht te houden?
- Bent u met ons van mening dat die volstrekte duidelijkheid er pas kan zijn wanneer de uitkomsten van het onderzoek van de ramp in Japan bekend zijn?
* Ter toelichting:
Als de reactor moet worden stilgezet, is er met MOX een grotere kans op problemen. Splijtstofstaven met MOX worden warmer dan de huidige staven. Als het koelwater wegvalt, kan er een ongecontroleerde reactie ontstaan. Als het misgaat, kan er plutonium vrijkomen, een van de kankerverwekkendste stoffen die er bestaan.''
PZC 8 april:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/8469807/Kerncentrale-kan-beter-dicht-bl…
In bijlage een persbericht van EPZ d.d. 6 april 2011 overde jaarlijkse splijtstofwisselperiode kerncentrale EPZ