De gebeurtenissen in Japan als gevolg van de aardbeving zijn zonder meer draconisch te noemen. Een van de ‘neveneffecten’ is het uitvallen van zeker twee kernreactoren. Een meltdown wordt niet uitgesloten. In het technologisch hoog ontwikkelde Japan waande men kerncentrales veilig, maar de ramp gebeurde toch, met alle gevolgen van dien. GroenLinks stelt vragen over de veiligheid van kerncentrales. Op 17 april 2011 ontvingen we de antwoorden

Toelichting

De gebeurtenissen in Japan als gevolg van de aardbeving zijn zonder meer draconisch te noemen. Een van de ‘neveneffecten’ is het uitvallen van zeker twee kernreactoren. Een meltdown wordt niet uitgesloten. In het technologisch hoog ontwikkelde Japan waande men kerncentrales veilig, maar de ramp gebeurde toch, met alle gevolgen van dien. Hoewel de omstandigheden en de daarmee samenhangende risico-inschatting in Japan ernstig verschillen met die in Nederland, lijken ook menselijke fouten in hectische omstandigheden doorslaggevend.

EPZ haastte zich tegenover Omroep Zeeland te verklaren dat de centrale in Borssele een ander soort centrale is dan die in Japan. Volgens EPZ is de centrale in Borssele gebouwd om overstromingen aan te kunnen, en om een aardbeving van kracht vijf op de schaal van Richter te weerstaan. Vervolgens: wij weten niet wat er precies is gebeurd; er is nu nog niet veel over te zeggen.

Vragen

  1. Wat is uw oordeel over de absolute veiligheid van de KC Borssele in relatie tot de gebeurtenissen in Japan?
  2. Wat vindt u van enerzijds de geruststellende reactie van EPZ tegenover anderzijds de opmerking: wij weten het nog niet?
  3. Is er een risico-inschatting te maken in gevallen (zoals helaas nu in Japan) het ondenkbare gebeurt m.b.t. menselijk handelen?
  4. Wilt u bevorderen dat de gebeurtenissen in Japan met een mogelijke meltdown worden betrokken bij de m.e.r.-procedure voor de door ons ongewenste tweede kerncentrale?
  5. Bent u met ons van mening dat natuurkrachten en mogelijk andere veiligheidsrisico’s in en om de Westerschelde onverwacht sterk kunnen zijn en de bouw van Borssele II onverantwoord maakt?
  6. Nu de EU-landen, de Europese Commissie, exploitanten van kerncentrales en de toezichthouders op nucleaire installaties morgen in Brussel een spoedberaad houden en de Duitse bondskanselier Merkel heeft laten weten dat Duitsland voorlopig afziet van het langer openhouden van kerncentrales, zou de kerncentrale in Borssele aan een veiligheidstest onderworpen moeten worden. Kunt u daar op aandringen bij minister Verhagen en bij de Europese Commissie?

In het nieuws:

Omroep Zeeland:

http://www.omroepzeeland.nl/150368/2011-03-15/gl-tweede-kerncentrale-is…